Get Up to 40% OFF New-Season Styles * Limited time only.

Regulamentul UE privind mentiunile de sanatate

Regulamentul UE privind mentiunile de sanatate

Publicitatea cu mesaje clare este atractiva si simpla. In consecinta, multi producatori s-au referit in mod explicit la anumite ingrediente din produsele lor si au subliniat in special efectele lor de promovare a sanatatii. Afirmatiile tipice sunt „intareste sistemul imunitar”, „promoveaza performanta”, „pentru oase puternice” si asa mai departe. Cu toate acestea, nu toate aceste referinte au fost verificabile stiintific. Unele dintre ele erau, de asemenea, atat de sofisticate din punct de vedere gramatical incat promiteau un impact semnificativ mai mare decat ar putea obtine produsul.

Pentru a proteja consumatorii de promisiunile exagerate si false, Uniunea Europeana a emis un Regulament privind mentiunile de sanatate in 2012, care restrictioneaza sever utilizarea asa-numitelor mentiuni de sanatate.

Ce este Regulamentul privind mentiunile de sanatate?
Mai simplu spus, mentiunile de sanatate sunt o reglementare privind mentiunile si declaratiile legate de sanatate si efectele despre alimente.

Ce face regulamentul UE?
In prezent, producatorilor de alimente li se permite sa faca mentiuni de sanatate despre alimente numai daca se afla pe o lista pozitiva a UE si alimentele corespund unui profil nutritiv specificat. Aceasta inseamna ca mentiunile de sanatate pot fi utilizate numai daca se bazeaza pe dovezi stiintifice general recunoscute si sunt intelese corect de catre consumatorul mediu.

Se aplica urmatoarele: tot ceea ce nu este permis este interzis.

Consecintele
Consumatorii trebuie acum sa afle singuri cat de mare este proportia anumitor nutrienti intr-un produs si ce efect poate fi obtinut cu acesta. Suplimentele alimentare sunt tratate legal ca alimente si nu ca medicamente. Nu avem voie sa vorbim despre efectele produselor noastre decat in ​​limite foarte inguste.

Ce anume este permis?
Declaratiile despre efectele confirmate ale ingredientelor sunt totusi permise daca sunt dovedite. Ceea ce este documentat se afla in anexa la regulament. Deci „proteinele promoveaza cresterea musculara” este permisa. In timp ce „produsul x promoveaza cresterea musculara” este interzis. Si asta ne duce la urmatorul punct:

Ce este interzis?
Declaratiile privind efectele vindecatoare sau de promovare a sanatatii nu sunt permise daca pot fi legate de un produs care este clasificat ca aliment. Este exact cazul suplimentelor alimentare. Aceasta inseamna ca, chiar daca un supliment alimentar este utilizat cu succes, nu se poate face nicio declaratie cu privire la efectul sau.

Concluzie
Regulamentul privind mentiunile de sanatate face multe lucruri mai usoare pentru consumator si unele lucruri mai complicate. Desi pana acum a fost usor ademenit cu promisiuni false, declaratiile sunt acum foarte generale. Prin urmare, adesea nu este usor sa gasiti preparatul potrivit. Cautarea suplimentului alimentar potrivit este de obicei putin mai complexa.

Dar suntem bucurosi sa va sprijinim. Asta inseamna ca daca aveti intrebari despre mentiunile de sanatate, ingredientele si efectele dorite, atunci intrebati-ne. Va vom raspunde rapid si cuprinzator.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *